Blogin arkisto

Blogikehoitus

Tietoa kirjoituksista
Blogia hoitaa Keijo Martikainen

Yhteystiedot

Alakylän asioissa - kysy meiltä - vastaamme mielellämme!

Vs. kappalainen
Kukka-Maaria Kalpio
040 3126 302 kukka-maaria.kalpio@evl.fi

Diakonissa
Marika Gustafsson
040 3126 321 marika.gustafsson@evl.fi

Lastenohjaaja
Kaisa Tuosa
040 3126 859
kaisa.tuosa@evl.fi

PÄIVÄN SANA

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:196206 kpl

Alakylän ajatelmia

Virsikirja

Maanantai 16.1.2017 klo 12:00 - Antti Linkola


2017.01.virsikirja.jpg
Uusi virsikirja tarjoaa laulajalle ja lukijalle monipuolisia asioita.


Ostin seurakuntatalon lähetyssopesta Pertti Huttusen innostamana uuden virsikirjan. Melkoinen opus. Harmaat ovat kannet, melko painavakin kädessä, 564 grammaa, sivuja peräti 1472. Mutta niin on hyvää paperia, että pianon nuottitelineellä sivut pysyvät auki ilman erityistukia, virsissä on sointumerkinnät. Siinä on vuoden 1986 uusi virsikirja, sen jumalanpalvelusliite ja marraskuussa 2015 hyväksytty virsikirjan lisävihko. Numeroituja virsiä tai rukouksia on yhteensä 979.

Heti tuli se tunne, että tässä se nyt on. Vuoden 1986 virsikirjaan on ollut pakko tutustua, mutta se on tuntunut jotenkin vieraalta, kun nuoruudessa opin sitä vanhaa. Oli sanat pantu uusiksi ja sävelet vanhoiksi, kuten muuan asiantuntija sanoi. Vieläkin meinaavat vanhat sanat nousta mieleen ja kieleen, pitää oikein katsoa, miten ne nyt menevät tämän ”uuden” mukaan.

Ei sen puoleen, liian vähälle käytölle on virsikirja jäänyt. Ei edes tarvitse kuljettaa mukana, kun kanttorit tuovat paikalle seurakunnan omia, ellei kokoustilassa ennestään ole.

Tämän uusimman virsikirjan sisältö on sanalla sanoen monipuolinen, niin laaja, että tulee mieleen, että onko menty liian pitkälle kirkon sisäpiireissä. Toisaalta voihan sitä nauttia vähän kerrallaan. Luultavasti nyt ei vähään aikaan tällä rintamalla tule mitään uutta, joten hankinta on melko turvallinen. Eikä ollut hintakaan kovin paha, pari kymppiä.

Avasin summamutikassa yhden aukeaman ja katseeni osui virren 627 kuudenteen säkeistöön:

Jos tahdot päästä taivaaseen,
käy kaitaa tietä aina
ja usko Herraan Jeesukseen,
sanansa mielees paina.
Ah, taivaan tie on ristin tie,
vaan Jeesus kerran sinut vie
iäiseen kunniaansa.

Tämä on aivan sitä kristillistä perusasiaa. Ihana lupaus! Virren sävel on Tanskasta 1500-luvun lopulta, hieman mollivoittoinen sopivasti. Sanat Hemminki Maskulaisen virsikirjaan 1605. Elis Lönnrotilta on ensimmäinen säkeistö 1870, komitea lisännyt seitsemännen säkeistön 1937 ja Niilo Rauhala saattanut nykykielen asuun 1986. Näin voidaan liittyä vuosisataiseen perinteeseen, koettelemukset kestäneen tekstin ja hengissä säilyneen sävelen voimin.
 
Lisävihko on sitten vielä asia erikseen. On eri kieliä ja viittomiakin. Noita uusia virsiä nyt sitten varmaan opetetaan lähivuosina messuissa ja muutenkin. Aika outoja ovat monet, kun niitä tapailin.  Aika näyttää, miten moni niistä tulee laajempaan käyttöön.

Antti Linkola


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini